cronologIa

Emili Rodríguez

Jordi Falgàs

 

1907

Josep Miquel Tomàs Colomer Martí neix a Girona el 3 de desembre. Els pares, Tomàs Colomer Gelabert i Maria Martí Casanova, regenten la cereria Colomer de la Cort Reial, núm. 4. Té dos germans, Miquel i Maria.

1912-19

Estudia al Grup Escolar de Girona, on a partir de 1914 rep ensenyaments de dibuix amb el pintor Josep Pons Martí. Té com a mestres Silvestre Santaló, Sebastià Dalmau i Sebastià Pla i Cargol.

1918

Mor la seva mare, víctima de la pandèmia anomenada ‘grip espanyola’. La seva tia Francisca Colomer Brugué, mestra d’educació infantil al Grup Escolar, passa a tenir-ne cura.

1924

El seu pare contrau matrimoni en segones núpcies amb Assumpció Boxa Coll.

1925

29 d’octubre-6 de novembre: exposa dibuixos a l’Exposició Provincial d’Art organitzada pel Grup Excursionista i Esportiu Gironí (GEiEG) a la sala d’actes de la Cambra de Comerç, durant les Fires de Girona.

1926

Neix Jordi Colomer Boxa, germanastre amb qui Colomer mantindrà un vincle i una relació preferents, igual que amb la seva tia Francisca.

Es deslliura del servei militar, previ pagament d’una quota.

1926-28

Estudis a Barcelona, a l’Escola d’Arts i Oficis Artístics i Belles Arts de la Llotja, amb Francesc Labarta, i al Cercle Artístic de Sant Lluc.

1927-28

Assisteix a l’acadèmia de dibuix i pintura que Josep Aguilera i Martí (1882-1955), oncle avi seu, obre al carrer de la Força de Girona.

1929

Febrer: forma part del grup que crea l’associació Amics de les Arts, una secció del GEiEG, junt amb altres deixebles de Josep Aguilera.

15-31 de maig: participa en la primera exposició col·lectiva dels Amics de les Arts, a les sales de l’Ateneu de Girona, que posteriorment serà itinerant a la Bisbal i Banyoles.

Novembre: participa en la segona exposició dels Amics de les Arts, novament a l’Ateneu de Girona.

1930

15-30 de gener: exposa dibuixos a la mostra col·lectiva d’hivern dels Amics de les Arts a l’Ateneu de Girona i a la Sala Edison de Figueres.

Març: marxa cap a Brussel·les junt amb Martí Adroher Bosch (1905-1972) per estudiar a l’Acadèmia Reial de Belles Arts i Escola d’Arts Decoratives. Resideix a la Maison des Artistes. Al juliol se’ls afegirà Francesc Gallostra Verdala (1905-1974), un altre company dels Amics de les Arts.

29 de juny: inauguració del monument a l’escultor Fidel Aguilar (1894-1917) a la Devesa de Girona, promogut pels Amics de les Arts a partir d’un projecte de Colomer i Gallostra.

Octubre: Colomer i Gallostra guanyen les oposicions per ingressar a l’Acadèmia Reial de Belles Arts i Escola d’Arts Decoratives de Brussel·les. Colomer també estudia pintura decorativa a la prestigiosa École Supérieure de Peinture Logelain.

Desembre: escriu el poema “Yxel·les”, dedicat al barri d’Ixelles de la capital belga, el més antic dels pocs poemes seus que es conserven.

1931

5 de febrer: Colomer, Gallostra i Adroher són escollits membres de la directiva i de la comissió de cultura del nou Centre Català de Brussel·les.

Primers dies d’abril: Colomer i Gallostra tornen a Girona. Formant societat, s’estableixen com a decoradors a la ronda Ferran Puig, núm. 10.

30 d’abril: El Autonomista publica el primer anunci publicitari signat conjuntament Colomer-Gallostra, de l’empresa OIC, al carrer Nou del Teatre de Girona, precisament dedicada a la publicitat.

Abril: el tàndem Colomer-Gallostra inicia una col·laboració amb el GEiEG dissenyant el cartell del II Aplec Excursionista del GEiEG, al santuari dels Àngels, el 17 de maig.

24 d’agost: Colomer-Gallostra publiquen el primer de molts anuncis breus a la premsa local demanant un aprenent. Durant els dos anys següents, continuen anunciant-se cercant aprenents i pintors.

19 de setembre: Colomer-Gallostra dissenyen i publiquen al Diari de Girona un anunci de la serralleria Ferros d’Art de Ramon Cadenas, que s’anirà publicant periòdicament fins a 1933.

18 de novembre: s’inaugura la reforma que Colomer i Gallostra han fet de la façana i l’aparador de la pastisseria Pratdesava, a la plaça del Vi de Girona (enderrocada el 1984).

Colomer i Gallostra col·laboren en la decoració de la façana de l’Hotel Peninsular i del Teatre Albéniz de Girona.

1932

Abril: Colomer i Gallostra dissenyen novament el cartell de l’Aplec Excursionista del GEiEG (Finestres, 8 de maig).

1 de juny: publica la primera d’una sèrie d’il·lustracions que farà entre 1932 i 1933 per al periòdic quinzenal L’Espurna: portantveu del Bloc Obrer i Camperol de les comarques gironines, signades amb el pseudònim ‘Marty’.

23 de juliol: publica dos dibuixos amb el pseudònim ‘Marty’ per il·lustrar l’article del Dr. J. Canals Carbó “La política agrària de la URSS” a Front: setmanari d’avançada, publicat a Barcelona pel Bloc Obrer i Camperol i dirigit per Jaume Miravitlles.

Il·lustra la portada del llibre Perque soc comunista? [sic], de Jaume Miravitlles, amb el pseudònim ‘Marty’.

16 de setembre: Colomer i Gallostra dissenyen un anunci de la crema d’afaitar Pompilia, que es publica a la premsa local durant el setembre i l’octubre.

28 d’octubre-5 de novembre: Colomer i Gallostra promouen i organitzen la primera Fira Comercial de Girona (Fira Comercial i Agrícola a partir de la segona edició), de la qual dissenyaran els estands, la publicitat i el cartell, a més de participar-hi amb un estand propi. Continuaran organitzant-la i exposant-hi en les edicions següents, fins a 1935.

En aquesta època comença la seva relació sentimental amb Carme Sanz, nascuda el 1914 a Banyoles, que serà la seva companya i esposa.

Colomer i Gallostra fan la decoració de la perruqueria Reixach a la plaça del Vi de Girona (a partir de 1935 va ser la barberia Roig).

1933

Abril: per tercer any consecutiu, Colomer i Gallostra dissenyen el cartell de l’Aplec Excursionista del GEiEG (el Far, 14 de maig).

27 de maig: s’inaugura l’Exposició de Primavera organitzada per l’Ateneu de Girona, l’Ajuntament de Girona i la Universitat de Barcelona, al saló de descans del Teatre Municipal, decorat per Colomer i Gallostra per acollir la mostra, en la qual hi havia obres dels principals artistes catalans del moment.

3 de juny: inauguració de la perruqueria Sitjes de la plaça Marquès de Camps de Girona, decorada per Colomer-Gallostra.

9 de desembre: Colomer i Gallostra inauguren la petita sala d’exposicions Garbí, a la plaça Marquès de Camps, 7, de Girona, que havia estat prèviament anunciada per al 15 d’octubre. La primera exposició és de pintures de Joan Vila Cinca, dibuixos i aiguaforts d’Antoni Vila Arrufat, i ceràmica de Josep Aragay. En poc temps el ‘salonet’ Garbí també es converteix en llibreria, sala de concerts, conferències i tertúlies.

1934

4 de gener: inauguració d’una exposició de cactus a Garbí, promoguda per Colomer i Gallostra.

19 de gener: Garbí és la seu del grup o penya Els Íntims, promogut per Colomer i Gallostra, que durant els anys següents programa presentacions i conferències literàries, exposicions, excursions, sortides culturals, sessions de cinema, concerts i un concurs de fotografia, entre altres activitats. El primer acte és una presentació de la novel·la Refraccions d’una vida, de Josep Planes Mundet, que era membre del grup. Durant aquest primer any organitzen actes amb els escriptors Prudenci Bertrana i Miquel de Palol, entre altres autors.

10 de març: la sala Garbí presenta una exposició col·lectiva d’artistes gironins, amb obres de Colomer. Joaquim Pla i Cargol publica una crítica de l’exposició en la qual destaca els dibuixos de Colomer Martí com “les obres més albiradores d’aquesta exposició”.

Abril: Colomer i Gallostra dissenyen el cartell del V Aplec Excursionista del GEiEG (santuari del Coll, 13 de maig).

Maig: Colomer-Gallostra dissenyen la decoració de l’estudi i botiga de fotografia Barber a la Rambla de la Llibertat de Girona.

23 i 24 d’agost: s’inauguren les noves dependències (botiga, oficines i sala d’exposicions) de Ràdio Univers, a la plaça Marquès de Camps de Girona, decorades per Colomer-Gallostra.

Colomer i Gallostra realitzen la decoració de la perfumeria Casa Massias d’Olot.

3-5 d’octubre: el pintor Frederic Lloveras (1912-1983) exposa a Garbí, mentre fa el servei militar a Girona. La relació d’amistat entre els dos artistes i les seves futures famílies, sovint epistolar, es va mantenir fins a la mort de Lloveras.

16 d’octubre: Francesc Gallostra és detingut a causa de la seva participació en els Fets del 6 d’Octubre a Girona, i Colomer és encarregat de dirigir el disseny i muntatge de la Fira Comercial de Girona.

1935

Abril: Colomer i Gallostra dissenyen el cartell del VI Aplec del GEiEG (Vallvanera, 19 de maig).

11 de maig: L’Autonomista reprodueix a portada un dibuix de Colomer per
il·lustrar una crítica de Josep Planes Mundet de l’espectacle de dansa del ballarí Joan Magrinyà ofert al Teatre Municipal de Girona la nit anterior.

16 de maig: els Amics del Grup Escolar Ignasi Iglésies de Girona estrenen al Teatre Municipal l’òpera La flor, de Ricard Lamote de Grignon, amb decorats de Colomer-Gallostra i Joaquim Oliveres.

1936

Gener: forma part del grup fundador de la revista cultural Víctors i té cura del disseny i la compaginació.

Abril: Colomer i Gallostra, amb el pseudònim ‘Garbí’, dissenyen el cartell del VII Aplec del GEiEG (Sant Julià del Mont, 24 de maig).

És membre de la Secció de Cinema Amateur del GEiEG, creada al juliol, que durant el 1936 i el 1937 fa rodatges i organitza projeccions a la ciutat a favor de la causa republicana (hospitals de sang, infants refugiats, etc.).

12-22 de juliol: presenta quatre dibuixos (Interior, Suburbi, Racó de Cervià de Ter i Carrer de la Indústria) en una exposició col·lectiva organitzada per l’agrupació Costa Brava a l’Exposició Comarcal d’Art de l’Escola Municipal d’Arts i Indústries de Palafrugell.

Setembre-octubre: participa en sengles exposicions col·lectives a Girona: una, per recollir fons per a la Creu Roja, i l’altra, a favor de Socors Roig Internacional, Milícies Antifeixistes i Hospitals de Sang, a la Biblioteca Municipal.

31 d’octubre-15 de novembre: junt amb E. Tremps i Antoni Varés, exposa dibuixos i caricatures al GEiEG.

1937

Durant aquest any i el següent tradueix diversos poemes del francès al català, d’Anna de Noailles, Charles Baudelaire i Paul Géraldy (es desconeix si eren per a una possible publicació).

En algun moment indeterminat entre 1936 i 1938, la sala d’exposicions Garbí passa a ser la llibreria Colomer. L’adreça és a la plaça Dídac Terradell, 7, nom que rebia la plaça Marquès de Camps des del setembre de 1936. El canvi de nom de la llibreria podria respondre al fet que des de desembre de 1936 existia la llibreria Garbí a la Rambla de la Llibertat, i també perquè l’activitat dels Íntims i les exposicions al salonet Garbí van quedar aturades des de l’inici de la guerra. A més, el 1938 Gallostra va ser escollit regidor de l’Ajuntament i professor de l’Escola de Belles Arts, i finalment va ser cridat a files.

1938

9 de gener: s’inaugura l’exposició del Concurs de Treballs Escolars a Profit dels Combatents als Fronts, per a la qual Colomer i Gallostra dissenyen una sèrie de cartells. La mostra es presenta al gimnàs del GEiEG, convertit en sala d’exposicions per l’arquitecte Josep Claret. Colomer també forma part del jurat del concurs.

1939

28 d’abril: acabada la Guerra Civil, comença a anunciar-se al diari El Pirineo com a decorador a Girona (ronda Ferran Puig, 10), però sense el seu company Francesc Gallostra, que ha marxat a l’exili.

1940

Protegits per la família Sanz, Colomer i Carme Sanz s’instal·len a Banyoles i contrauen matrimoni civil i eclesiàstic el 19 de març. En una data indeterminada de principis dels anys 40, creen la llibreria Colomer-Sanz a l’interior de la botiga de joguines, perfumeria i gènere de punt Can 65 de Banyoles, propietat de la família Sanz.

Juny: participa en la I Exposición de Primavera de los Artistas Gerundenses, organitzada per la Jefatura Provincial de Propaganda al saló de descans del Teatre Municipal de Girona. Colomer guanya el premi de pintura de la Diputació per una Nota de color, guardonat amb 100 ptes.

Octubre: dissenya la portada del programa de mà de les Fires i Festes de Sant Narcís de Girona, que va ser reutilitzada l’any següent.

1941

12 d’abril-2 de maig: exposa deu obres en una mostra col·lectiva a la Biblioteca Municipal de Girona junt amb Francesc Riuró, Antoni Varés, Jaume Roca Delpech i Eduardo Capa Sacristán.

Juny: en col·laboració amb l’arquitecte Ignasi Bosch Bataller, projecta la reforma de la façana, els despatxos i el mobiliari de l’agència Triadú de Girona.

1943

Va a viure a Barcelona per treballar en una botiga de mobles al passeig de Gràcia. Viu en un pis de lloguer a la via Laietana, 52, àtic. Continua fent treballs de decoració, disseny d’interiors, de mobiliari i retolació tant a Barcelona com a Girona i rodalia. S’anuncia periòdicament a Los Sitios de Gerona fins a 1946. A Girona, en aquests moments l’adreça del negoci és a la ronda Ferran Puig, 18, i durant un temps porta per nom Grabado y Decoración del Vidrio.

De la mà del matrimoni Lloveras, a Barcelona participa en les tertúlies de l’antiga penya de la Maison Dorée, que ara es reuneix a la Casa del Libro, on coneix el psicòleg hongarès Oliver Brachfeld (1908-1967).

Juliol: viatja a Mallorca.

1946

Colomer i Carme Sanz tornen a Girona. Colomer es dedica bàsicament a la decoració d’interiors i al disseny de mobiliari.

1947

5 de desembre: és escollit vocal de decoració de la junta directiva del Círculo Artístico de Girona, càrrec que ocuparà fins a 1949.

Durant aquest període, Colomer manté una freqüent relació epistolar amb l’aquarel·lista Joan Torras Bachs (1912-1984), amb l’escriptor Josep M. Gironella (1917-2003) i amb el poeta i crític aragonès Manuel Pinillos (1914-1989), que el 1951 fundaria a Girona la revista Ámbito: cuadernos de poesía y polémica.

1949

Gener: una pintura seva forma part del sorteig d’obres de membres del Círculo Artístico.

Octubre: participa en la segona exposició col·lectiva del Círculo Artístico.

1952

Inicia una important amistat amb l’escriptor de temàtica metafísica Carlos Cardona, que seria ordenat sacerdot de l’Opus Dei el 1957. Cardona tindrà una profunda influència sobre Colomer, excepte en qüestions religioses.

1957

16-30 de març: exposició individual de trenta obres de petit format a La Artística de Girona.

22 de setembre: participa en el primer Concurs de Pintura Ràpida de Tossa de Mar, població on els Colomer s’instal·len als estius i hi coincideixen amb els Lloveras.

1959

Colomer i Carme Sanz encarreguen a l’arquitecte Emili Blanch un habitatge unifamiliar i estudi de planta baixa a la vall de Sant Daniel, als afores de Girona. Després d’una modificació del projecte inicial el 1962, construeixen la casa, que durant bona part de la dècada es converteix en un lloc de trobada d’intel·lectuals i artistes de la ciutat.

1960

Mor el seu pare.

11 de novembre: participa en la Fira del Dibuix dels Artistes de Girona que se celebra a Perpinyà, i l’Ajuntament de Perpinyà adquireix dues obres seves.

1962

Mor la seva tia Francisca Colomer.

1966

3 de gener: s’afilia a l’Agrupación Nacional Sindical de Bellas Artes (ANSIBA).

1968

15-30 de juny: participa amb dues obres en la primera exposició d’ANSIBA, a la Casa de Cultura de Girona, i rep el quart premi en la categoria de pintura.

1970

17-27 de desembre: exposició individual de setze pintures a la sala La Gàbia, Girona.

1972

1 de febrer: viatja a Madrid en qualitat de vocal d’ANSIBA, junt amb el pintor Agustí Pera Planells, president a Girona, per entrevistar-se amb Ventura Padilla, secretari estatal de l’agrupació sindical. Colomer promou la renovació i entrada de joves artistes a la junta d’ANSIBA, com ara Enric Ansesa, Jaume Faixó i Julià Cutiller.

25-30 d’agost: organitza i participa en la mostra Pintures i escultures d’11 artistes de Girona, a la casa de cultura Josep de Ribot de Camallera, que més endavant (28 d’octubre-10 de novembre) es podrà veure a la Sala Municipal d’Exposicions de Girona.

Octubre: publica l’article “Presència de Fidel Aguilar a la Girona dels anys 30” en el catàleg d’una exposició a Girona que redescobreix i reivindica l’obra de Fidel Aguilar.

20 de desembre-10 de gener: participa en l’exposició col·lectiva organitzada per ANSIBA a la Casa de Cultura de Girona, en la qual es fa evident la participació de nombrosos joves artistes en les activitats del sindicat promoguda per Colomer.

1973

14 d’abril-19 de maig: participa en la III Exposición Provincial organitzada per ANSIBA a la sala Les Voltes d’en Rosés de Girona.

Juny: escriu el text de presentació per al fullet de l’exposició individual del seu amic Frederic Lloveras a Les Voltes d’en Rosés de Girona.

28 de juny-15 de juliol: participa en l’exposició col·lectiva Homenatge a Picasso organitzada per ANSIBA a Les Voltes d’en Rosés de Girona. L’exposició destapa desavinences entre diferents sectors del sindicat, i Colomer, Ansesa i Faixó dimiteixen com a vocals de la junta.

1976

15-24 de setembre: participa en l’exposició col·lectiva Homenatge a Carles Rahola, organitzada per l’Assemblea Democràtica d’Artistes de Girona a la Fundació Miró de Barcelona. L’Ajuntament de Girona adquirirà bona part de les obres de l’exposició, entre elles la de Colomer (núm. cat. 456).

28 d’octubre-12 de desembre: participa en la IV Mostra d’Art a la Fontana d’Or de Girona.

2-20 de desembre: exposició conjunta amb Josep Cardona a la sala d’art 3 Torres de Barcelona.

1979

20 de març-7 d’abril: exposició individual d’obra recent a la galeria d’art L’Artística de Girona.

12 de juny: és escollit president de la junta gironina de la Federació del Sindicat d’Artistes Plàstics de Catalunya.

1 de juliol: publica l’article “Reflexions entorn de la comunicació artística” al Punt Diari.

1980

Carme Sanz comença a presentar símptomes de deteriorament amnèsic.

1-28 de març: participa en la mostra col·lectiva Girona panorama a la galeria 3 i 5 de Girona.

26 d’abril-16 de maig: participa en la col·lectiva I Mostra Punt Diari a la Fontana d’Or i a la Casa de Cultura de Girona.

28 de setembre: publica l’article “Toc d’alerta” al Punt Diari.

22 d’octubre: publica l’article “Pintura xinesa a la Fontana d’Or” al Punt Diari.

16 de novembre: pateix el primer ictus cerebral.

1981

Març: pateix un segon infart cerebral, que durant mesos li impedeix continuar la seva producció artística.

12 d’abril: inicia la publicació d’una sèrie de breus comentaris grafològics de les signatures de diferents personatges entrevistats al Punt Diari.

6 d’agost: publica l’article “L’art de preveure el destí i les seves limitacions” al Punt Diari.

28 d’agost: publica l’article “Reflexions entorn de l’Estètica i la Matemàtica” al Punt Diari.

Octubre-desembre: participa en l’exposició Plàstica Gironina Actual a la Fontana d’Or i a l’Institut Vell (actual Museu d’Història de la Ciutat) de Girona.

Durant aquest any inicia la seva participació, que durarà tres anys, en els Seminaris del Dimarts sobre psicoteràpia existencial, organitzats pel neuròleg Joaquim Jubert i el psiquiatre Enric Cat a Girona.

1982

Publica, autoeditat, el seu assaig Una terapia real-lógica: deducible de los mensajes de los sueños y del sentido de la escritura personal.

1983

Carme Sanz comença a presentar símptomes evidents de deteriorament amnèsic. Colomer, coincidint amb una espectacular recuperació neurològica, reprèn la seva activitat pictòrica.

1984

Comença a treballar en la planificació de la Fundació Colomer-Sanz, que seria creada el 1998.

1986

17 de gener-11 de febrer: exposició individual a la galeria Palau de Caramany de Girona.

1987

25 d’octubre-30 de novembre: participa en la Tercera Mostra d’Art, a la Casa de Cultura de Girona. Itinerant durant el 1988 a Andorra, Vilafranca del Penedès, Lleida, Perpinyà, Llançà i Banyoles, i el 1989, a Madrid.

1988

Pateix nous episodis d’ictus cerebrals, seguits de recuperacions parcials.

Participa activament en un Seminari d’Axiologia organitzat per la Fundació Servei Gironí de Pedagogia Social (Sergi) a Girona.

La demència que pateix Carme Sanz fa obligat el seu ingrés en una residència geriàtrica.

1989

9 de febrer: en sengles cartes adreçades al president de la Diputació de Girona i a l’alcalde de Girona manifesta la seva oposició al pas de la variant de la carretera N-II per la vall de Sant Daniel, a l’est de Girona.

1991

Fa donació a la ciutat de Girona de part del seu patrimoni.

12 d’abril-7 de maig: exposició individual a les Sales Municipals d’Exposició, Girona.

Publica una autoedició de l’assaig La comprensió real-lògica: una filosofia pel dos mil, en el qual havia treballat des de 1985.

Maig-juny: s’anuncia a El Punt oferint serveis de “Recuperació i enfortiment de la salut i del caràcter per l’examen i la revisió ‘grafoterapèutica’ de la signatura personal”.

Maig-setembre: l’exposició Art contemporani: últimes adquisicions, al Museu d’Art de Girona, inclou obres de Colomer.

24 de juliol-15 de setembre: l’exposició 26 artistes del fons d’art contemporani, al Museu d’Història de la Ciutat, inclou obres de Colomer.

Juliol: l’Ajuntament de Girona bateja un carrer al barri de Sant Ponç amb el nom de Josep Colomer Martí, canviat per Pep Colomer Martí a petició de l’artista.

En vista de la impossibilitat de mantenir la seva autonomia personal, ingressa en una residència geriàtrica a l’Escala, on viurà fins a la seva mort.

1994

1 d’octubre-8 de novembre: l’exposició 75 anys d’art a Girona 1919-1994, a la Fontana d’Or, inclou el dibuix A Can Callicó, 1932 (núm. cat. 2).

7 de novembre: mor a l’Hospital de Figueres. La totalitat de l’obra que deixa al seu taller de la ronda Ferran Puig és dipositada al Museu d’Art de Girona.

1996

28 d’abril: Carme Sanz, vídua de Pep Colomer, mor a Girona a l’edat de 81 anys.